Sanctie ernstige schade

Het Commissariaat treedt handhavend op als een commerciële mediadienst op aanvraag ernstig schadelijke beelden aanbiedt zonder dat deze worden afgeschermd voor jongeren onder de zestien jaar.

In 2016 doet het Commissariaat uitspraak over het bezwaar dat is ingediend tegen een eerder opgelegde boete aan een commerciële mediadienst op aanvraag. Op twee websites van deze aanbieder werden video’s met gewelddadige porno zonder afscherming aangeboden. De externe Adviescommissie Ernstige Schade had geconcludeerd dat deze beelden schadelijk kunnen zijn voor de lichamelijke, geestelijke en zedelijke ontwikkeling van minderjarigen, en het Commissariaat had dit oordeel overgenomen. Het Commissariaat verklaart het door de mediadienst ingediende bezwaar ongegrond. Wel besluit het Commissariaat de boete te verlagen tot €75.000 in verband met de financiële positie van de mediadienst. De mediadienst heeft tegen dit besluit inmiddels beroep ingesteld. De rechtbank behandelt het bezwaar in 2017.

Naar aanleiding van een in 2016 verricht onderzoek besluit het Commissariaat begin 2017 voorts om handhavend op te treden tegen een andere media-instelling die op internet video’s met ernstig schadelijke beelden aanbiedt zonder dat deze waren afgeschermd voor jongeren onder de zestien jaar.